Kampiranje s djecom – 10 savjeta

Jedna od pametnijih životnih odluka definitivno je kampiranje s klincima. Skinuti ih s televizije, udaljiti od buke i Wi-Fi-ja te prekinuti autopilot neprestanog žicanja za tablet – nema boljeg! Ako je sve to na listi vaših izazova, evo što trebate učiniti prije nego što krenete (a ako nije na vašem popisu, evo zašto bi trebalo biti).

Kako djecu skinuti s pametnih telefona?

Kako djecu skinuti s pametnih telefona?

1. Razlozi za kampiranje s djecom

Djeci je priroda preko potrebna, a kampiranje jedan je od najboljih načina da se djeci pruži prostor u prirodi za nestrukturiranu igru i učenje. Kampiranjem mijenjamo tablet za more i televiziju za izradu štapića za roštilj, a sve to bez da se naš trud mjeri u tonama: mi se možemo bezbrižno opustiti i povezati sa svojim plemenom; djeca upoznavaju nove prijatelje istražujući čaroban svijet šatora, cvrčaka i biljaka ispod maslina i borova. Uz malo pripreme i planiranja svi će se sigurno dobro zabaviti i odnijeti doma lijepe uspomene za cijeli život. Uz bogatu slobodu prirode i najviši stupanj sigurnosti naš je kamp i apsolutno prilagođen malim kampistima: imamo odličan animacijski tim, lijepe fun-parkiće, dječje sanitarije i igrališta.

Animacijski tim Lighty, kamp Kovačine, Cres

Animacijski tim Lighty, kamp Kovačine, Cres

2. Izbor prostora za šator

Prvo, pronađite sjenu. Ona je još i bitnija ako planirate odmoriti s djetetom u podne. Drugo, pronađite mir – iako se možda čini čudnim, ponekada možete pronaći najveći mir blizu ulaska u kamp, jer druženja se ipak većinom dešavaju uz more. Treće, bitna je i blizina sanitarija, da ne lutate kao ukleti po noći predaleko. I četvrto, komoditet transporta plažnih rekvizita na plažu svaki dan (i to po više puta) spontano donosi ideju privilegirane pozicije uz more.

Izbor parcele za šator, kamp Kovačine, Cres

Izbor parcele za šator, kamp Kovačine, Cres

3. Što spakirati kada kampirate s djecom

Pakiranje neka bude jednostavno. Možda vam se čini zastrašujućim ostaviti za sobom svu udobnost vašeg doma, posebno s mlađom djecom, ali usredotočite se na bitne stvari i iznenadit ćete se bez koliko toga možete. Dobra je ideja koristiti putni popis za pakiranje, a na kojem se nalaze sve ključne stvari. Ovdje možete preuzeti naš besplatan popis za kampiranje:

 • vremenski primjerena odjeća za cijelu obitelj (unaprijed provjerite kakvo je vrijeme u kampu Kovačine, 99 % posto naletjet ćete na sunce)
 • čizme za kišu
 • igračke za plažu
 • nepromočivi šator
 • stolice za kampiranje za cijelu obitelj
 • hladnjak s hranom i ledom
 • svjetiljke
 • glow narukvice ili ogrlice koje djeca nose noću (da ih prate i zato što su zabavni!)
 • pribor, štapići za pečenje
 • vreće za spavanje
 • sprej protiv buba
 • krema za sunčanje
 • pribor prve pomoći za svaki slučaj
 • jedna ili više visećih mreža i traka za viseću mrežu (apsolutni hit).

 

Prije nego što krenete, pitajte se iskreno: „Što nam zapravo TREBA?” Uglavnom, trebate svoj mobilni smještaj, hranu i odjeću primjerenu vremenskim prilikama. Sve ostalo za zabavu je i udobnost.

Kada pakirate dječju odjeću, birajte tamnije boje i ništa novo jer će se vjerojatno zaprljati. Također, imajte pravilo da u šatoru nema cipela kako bi se pijesak i prljavština sveli na minimum. Ne brinite, ako vam čiste odjeće ponestane – u kampu imamo i perilice rublja u svakom sanitarnom čvoru!

Viseća mreža – apsolutni hit, kamp Kovačine, Cres

Viseća mreža – apsolutni hit, kamp Kovačine, Cres

4. Planiranje obroka

Dobro je imati neku ideju o vašim obrocima kako biste mogli kupovati u skladu s tim, a ne biti pretrpani s previše hrane. Također, za večeru za vašu prvu noć savjetujemo vam da naručite hranu iz naše sjajne nerazvikane pizzerije, tako da nakon duge vožnje i postavljanja šatora nemate više o čemu brinuti, osim o sjedanju, hlađenju i opuštanju.

Pizzeria Kovačine, Cres

Pizzeria Kovačine, Cres

5. Planirajte svoje putovanje

Dobro je imati neku ideju o vašim obrocima kako biste mogli kupovati u skladu s tim, a ne biti pretrpani s previše hrane. Također, za večeru za vašu prvu noć savjetujemo vam da naručite hranu iz naše sjajne nerazvikane pizzerije, tako da nakon duge vožnje i postavljanja šatora nemate više o čemu brinuti, osim o sjedanju, hlađenju i opuštanju.

Vransko jezero, Cres

Vransko jezero, Cres

6. Provjerite vrijeme

Uvijek provjerite vremensku prognozu kako biste bili dobro pripremljeni. Ako postoji mogućnost kiše, spakirajte nekoliko dodatnih cerada. Ako će biti super vruće, smjestite šator u super hladovini, a ako na putu zahladi, spakirajte nekoliko dodatnih deka i toplu odjeću. Znajte da je ljeto na Cresu obično sunčano i vruće te da se čak i najavljena kiša istoči na visokoj planini zvanoj Učka i ne dođe do Cresa – sunčajući se na plaži gledamo je kako pada u crticama miljama daleko.
Isto tako, recepcija kampa Kovačine redovito provjerava vremensku prognozu i vješa je svako jutro na infopultu

7. Generalna proba kod kuće prije nastupa

Ako još nikada niste postavili svoj šator, dobro je napraviti probni eksperiment kod kuće kako biste znali što kamo ide, a nakon toga se pobrinite da stignete u kamp s dovoljno vremena prije nego što padne mrak, jer nema ničeg goreg od postavljanja šatora u mraku s gladnom i ljutom djecom. Izbjegnite to, ako boga znate.

8. Uključite djecu

Djeca su željna uključiti se i pomoći. Dajte im posao poput dovršetka zakucavanja klinova za šatore, napuhavanja jastuka, pranja plastičnih posuda i slično. Ako su vaša djeca premala da bi vam pomogla, dobra je ideja imati pri ruci neku aktivnost koja će ih zaokupiti dok se vi pripremate: neku igračku ili hranu za gubljenje vremena, sve što zaokuplja male ruke.

Radionica „Ruta“, Cres, filcanje vune

Radionica „Ruta“, Cres, filcanje vune

9. Neka bude zabavno!

Svjetleći štapići uvijek su hit ako možete držati djecu budnima dok ne padne dovoljno mraka. Također, djeca vole provoditi potragu za prirodnim blagom – označite im na komad papira stavke koje moraju pronaći na popisu za provjeru.

Naše ostale omiljene igračke za kampiranje uključuju stari dobri hvatač buba, povećalo, kanticu i mrežu za ribice.

S djecom proučavajte kukce, namjestite slackline, idite istraživati iskonsko bilje, berite divlje cvijeće, brčkajte se u plićaku, radite male čovječuljke iz malih paličica, gledajte u zvijezde. Za dodatnu zabavu uvijek vas čeka spreman naš animacijski tim kampa Kovačine, s kojim ćete moći plesati, pjevati, igrati igre i takmičiti se u zabavnim zavrzlamama, a uvijek možete i skrenuti u jedan od naših fun-parkića za djecu.

Dječje igralište, kamp Kovačine, Cres

Dječje igralište, kamp Kovačine, Cres

10. Postavite neka pravila

Nakon što ste sve kućne postavke podesili, dajte djeci neke granice – gdje mogu ići i što mogu činiti. Podsjetite ih i na bonton u kampu, npr. ne šetati po tuđim parcelama i uvijek poštovati period tišine i odmora (što je u kampu Kovačine od 24 do 6 sati, a popodne od 14 do 17 sati).
Pobrinite se da ih jednim okom stalno nadzirete.

Nadamo se da vam je ovo dalo više samopouzdanja da se uhvatite ukoštac s kamperskom avanturom sa svojim mini kampistima. Zapamtite da je sve u zabavi. Isključite sve uređaje i uživajte sa svojim plemenom u prirodi, zvijezdama, moru, vitaminu D, savršenom tajmingu za tečaj snalaženja u divljini, a kasnije u uspomenama na koje ćete se još dugo ježiti.

Ako imate i dobru volju, onda imate sve – nemojte više čekati! Jer mi vas čekamo – u želji da vam pomognemo napraviti prvi odvažan #kampiranjesdjecom – checked!

Kampiranje s djecom, kamp Kovačine, Cres

Kampiranje s djecom, kamp Kovačine, Cres