Kako održati obroke i piće hladnima ljeti

Smokve cijede med, u čaši topi se led, cvrčci ne staju, toplinski val nemilosrdno zalijeva vašu destinaciju i vaše vrelo tijelo cvrči i traži hladno more, hladno piće u kampu i svježi obrok. Prilično izazovno za te vremenske uvjete, zar ne?

Srećom, imamo nekoliko ideja koje će vam pomoći! U nastavku pročitajte deset savjeta o tome kako postići da vaši obroci ostanu svježi, očuvani i hladni i u najvećim vrućinama!

1. Hranu položite na led

Postavite tanjure i zdjele za posluživanje na podlogu od leda. U veću zdjelu također možete staviti led i u nju staviti manju zdjelu za posluživanje. Tanjure možete položiti u čistu plastičnu ili metalnu kadicu i staviti jelo na vrh. To će vaše jelo održati super hladnim, a neće zauzeti previše dodatnog prostora na vašem stolu. Elza iz Frozena bila bi oduševljena!

2. Ohladite tanjure i zdjele unaprijed, a po mogućnosti i hladnjak

Kad počinjete kuhati, a imate malo više mjesta u zamrzivaču ili hladnjaku, stavite tanjure i zdjelice za posluživanje hrane u hladnjak kako bi se ohladili dok pripremate obrok. Kad završite svoju legendarnu voćnu salatu ili umak od povrća, stavite ih u super hladne tanjure i zdjelice. Isto vrijedi i za čaše!

Ako imate dovoljno mjesta, možete staviti i prijenosni hladnjak u običan već noć prije. Tako će novi led na dan putovanja temperaturu unutrašnjosti hladnjaka samo održavati, a neće morati hladiti. E to se može zvati „rođeni spremni”!

3. Držite hranu i piće u hladu

Možda se čini očiglednim, ali hranu i piće morate zaštititi od sunca, pa čak i ako to znači postavljanje još jednog stola ispod grana maslina i borova ili suncobrana. Pobrinite se da se vaš sladoledni desert ne pretvori tako lako u juhu!

 

Držite hranu i piće u hladu, kamp Kovačine, Cres

Držite hranu i piće u hladu, kamp Kovačine, Cres

4. Ne poslužujte sve od jednom

Umjesto da stavite svu hranu na stol odjednom, iznosite jela redom kako će se jesti. Počnite s npr. meksičkim čipsom i umakom, a kasnije iznesite salatu i glavno jelo. Ovo će osigurati da sve bude još svježe kad gosti budu spremni za sljedeće jelo.

5. Poslužujte u manjim zdjelicama

Umjesto jedne ogromne krumpirove salate, stavite je u dvije ili tri manje zdjele i iznesite jednu manju, a drugi zalogajčići neka se hlade dok ne smažete prve. Ovo još posebno ima smisla ako hranite veću ekipu ljudi, domaćin ste prijateljima s druge parcele ili ste toliko popularni da vam se prijatelji pojavljuju tijekom cijelog dana.

6. Držite hranu pokrivenom

Pokrivanje hrane čistim ručnikom za posuđe ili aluminijskom folijom neće spriječiti samo ulazak buba, nego će zadržati i hladnoću, a Sunčeva svjetlost neće moći udariti izravno u hranu. Uzmite i toplomjer koji se može koristiti za mjerenje i tjelesne temperature i hladnjaka, a kojim ćete moći bilo kad testirati je li temperatura ispod 4 stupnja. Hrana je onda sigurna za konzumiranje.

Parcele u hladu, kamp Kovačine, Cres

Parcele u hladu, kamp Kovačine, Cres

7. Investirajte u mrcinu od hladnjaka

Na nekim stvarima ne isplati se štedjeti, a jedna od njih jest visokokvalitetni hladnjak. Npr. Yeti hladnjaci otporni su i na medvjede, a njihove izolirane stijenke čuvaju led od topljenja. S njima možete rashladiti i tenk dok ste na kampiranju! Možete se odlučiti i za neki najjeftiniji, ali njegove će mogućnosti biti ograničene, a hranu će kratko održavati hladnom. U svakom slučaju, na njega nećete moći računati. Zato radije razmislite o kupnji boljeg: hladnoću najbolje zadržavaju oni od čelika, staklene vune (fiberglasa), pa čak i od stiropora.

Prijenosni hladnjaci za kampiranje, kamp Kovačine, Cres

Prijenosni hladnjaci za kampiranje, kamp Kovačine, Cres

8. Koristite uloške za hlađenje i zamrznute boce vode

Ulošci za hlađenje izvrsni su za održavanja hrane hladnom tijekom kampiranja bez nereda koji za sobom ostavljaju otopljene kockice leda. Velika pakiranja za zamrzavanje mogu se ponovno koristiti i izrađena su od bezopasnih materijala, a ostaju hladna do 48 sati.

Koristite i zamrznute boce vode – dulje ostaju hladne i bit će učinkovitije u održavanju vaše hrane rashlađenom. Osim toga, imat ćete puno vode za piće nakon što se boce otope!

9. Poseban hladnjak za piće

Budući da se ljeti pićima pristupa češće nego hrani, češćim otvaranjem hladnjaka koji ih čuva taj će se hladnjak brže zagrijati. Većina iskusnih kampista ponese dodatan hladnjak za piće koji se može često otvarati, a bez brige o tome da će se pokvariti hrana.

I još jedan savjet sa strane – držite i hladnjak u hladu tijekom vaše avanture kampiranja, čuvajte ga od izravnog sunca te ne palite roštilja pored njega! 😊

10. Sol i led

Sol i led obično se povezuju s topljenjem leda na cestama na područjima gdje pada snijeg. Talište vode smanjuje se kad se doda sol. Temperatura otopljene vode koja okružuje led zapravo postaje hladnija od leda kada se dodaju slane stijene, zato možete dodati i sol, ali nemojte je dodavati previše, nego tek toliko da kemija proradi.

Najbolji prijatelji vrućine jesu dehidrirana i konzervirana hrana – i kamp Kovačine! Mi imamo sve što je potrebno za cool odmor – sjenu maslina i borova, sol i ledomate na nekoliko mjesta u kampu, a čak možete iznajmiti i hladnjak! A kad se kvalitetno ohladite, slobodno opet možete u „neki to vole vruće” mode i prepustiti se zrakama ljeta i cvrčcima.

Parcele u sjeni borova i maslina, kamp Kovačine Cres

Parcele u sjeni borova i maslina, kamp Kovačine Cres