7 inspirativnih razloga zašto kampirati na Cresu

Želite li uživati u netaknutoj prirodi prekrasnog otoka, okruženi njegovim veličanstvom Morem? Želite li udisati opojne arome ljekovitog bilja ili gustih hrastovih šuma dok spuštate oči po strmim liticama na predaju beskonačnim pogledima na tirkizne plaže? Želite li zaroniti svoje palce u pijesak plaža koje su bile bezbroj puta proglašene najljepšima na svijetu, a iznad kojih slobodni lebde veličanstveni bjeloglavi supovi? Jesu li vas već zasvrbjeli tabani? Onda krenite na idealno mjesto! Jedina bolja stvar od godišnjeg odmora je godišnji odmor na Cresu!

Cres je najbolji terapeut kojeg ćete ikad imati

Bajkoviti Cres ima sve, a ima i nešto što nitko na svijetu nema: kamp Kovačine. Ovaj prekrasni kamp jedan je rijetkih koji je smješten u sjeni maslina i borova uz jednu najljepših plaža, a romantične duše znat će cijeniti i to što se svaku večer kupa u zalasku sunca, a pri tome je okružen raskošnom rajskom ljepotom. Ako joj želite u susret, evo vam i idealnih 7 razloga za to:

1. Cres ima puno usamljenih plaža

Ovdje nećete morati uvlačiti svoj trbuh: većina plaža na Cresu tražit će od vas malo angažmana da doprete do njih, ali trud će se svakako isplatiti: Grabar, Kimen, Valun, Mali Bok, Lubenice, Sv. Blaž – to su samo jedne od mnogo predivnih plaža koje morate pronaći uzduž razgibane obale. No, jednu nikako nećete trebati tražiti. Plaža kampa Kovačine će vama, sretnicima, uređena i prekrasna, ležati ravno ispred nosa.

2. Još uvijek ispod radara

Usprkos tome što je Cres uz Krk najveći hrvatski otok i na dohvatu je ruke prezaposlenim Europljanima te tako i popularno mjesto za godišnji odmor, masovni turizam na sreću još uvijek ga nije pronašao – što mu daje one pravcate čari savršenog utočišta i odmaka od rutine. Dakle, zakoračite u naše Kovačine i bacite sav stres preko ramena u puko blijedo sjećanje.

3. Rajski vrt za ljubitelje prirode

Kadulja - Salvia Officinalis - Kamp Kovačine, Cres

Preko 1500 mirisa i rijetkih endemskih biljnih vrsta zovu ovaj otok svojim domom. Ne žalimo uopće što neke od njih završe u izvrsnim lokalnim jelima ili skupim kremama za vječnu mladost! Okupajte se u creskim aromaterapijama, oduševite se ronjenjem u guste šume hrasta, kestena i makije te prošećite poljima mirisne lavande dok slušate nježno cvrkutanje mnoštva rijetkih ptica, a jate delfina lagano će vam zaranjati u creske dubine tijekom cijele godine. Adam i Eva definitivno bi proglasili Cres kao svog favorita i službenog zaštitnika rajskih vrtova.

4. Destinacija snova za aktivni odmor

Udaljavanjem od mora nećete požaliti niti sekunde. Prijavite se za avanturu! Naime, Cres je premrežen s više od 300 km dobro obilježenih pješačkih i biciklističkih staza koje mame na fizičku aktivnost! Pješačenje će avanturiste nagraditi prekrasnim pogledima na Krk, Istru, Rab, Rijeku i svjetlucavo kristalno more. Otkrijte mističnu Tramuntanu, podržani drevnom mudrošću razriješite njezinih 7 labirinta, hrabro zakoračite po bajkovitom putu između divovskih hrastova i pitomih kestena, bacite oko u špilje i usput podragajte najpitomije ovce i magarce na svijetu! I da, ne zaboravite uzeti sa sobom dovoljnu količinu vode ako vas negdje na putu zaustave šumski čuvari Macmalići.

5. Zadnje utočište Veličanstvenih

Pogledajte u nebo i dobiti ćete priliku vidjeti siluete ovih zaštićenih veličanstvenih bića – Bjeloglavih supova – kako klize po jasnome nebu s rasponom krila od 3 metra! Ove karizmatične ptice najveća su ptičja vrsta u Hrvatskoj i jedna najvećih u svijetu. Posjetioci kampa Kovačine imaju zato izuzetni priliku taj simbol Cresa i u živo posjetiti u utočištu u Belom, popularno poznatom kao „restoran za supove“.

6. Osmo svjetsko čudo: Vransko jezero

Imate sreću! Najfascinantniji prirodni rezervoar pitke vode u Hrvatskoj, iz kojeg imaju čast piti i gosti kampa Kovačine, i to vodu izuzetne kakvoće, nalazi se baš na Cresu! Dno jezera je ispod, a površina iznad razine mora, što ga čini svjetskim fenomenom. Ovom golemom iznenađenju prirode i izvoru legendi ne smije se prilaziti, ali još uvijek možete uživati u pogledu na jezero iz sela Vrana.

7. Počastite nepce u velikom stilu

Kako se baciti u gastro hedonizam a da pritom ne završite izgledati kao Djed Mraz? Nakon što ispraznite ležaljke na plažama, navratite na neodoljive zalogaje bez katastrofalnih posljedica za liniju! Upecajte se na sočne ugrize mediteranske prehrane, začinjene tekućim zlatom – creskim maslinovim uljem i lokalnim začinima, isprobajte se u festivalu gulaša ili riba, a kad vam creska janjetina pokuca na vrata, ne suzdržavajte se – skupa s domaćim krumpirom, prislonjenim na izvrsne priloge, uzmite obilno što vam Cres pruža. Bez brige. Što se desi na Cresu, ostane u Cresu!

Jedina nuspojava boravka kod nas bit će čežnja – za povratkom. ☺