U kampu Kovačine priroda ima lice

Kod nas priroda ima svoje lice

Prirodi možemo napraviti nešto ružno i ona nas zbog toga neće ružno gledati. Ali kako bi bilo zamisliti da priroda ima svoje lice, svoje oči, svoje tijelo, svoje emocije, svoje ime? Da nam daje i mi dajemo njoj, da pletemo s njom pravi odnos, kao što je ljudski? Bi li to u nama nešto promijenilo? Kod nas priroda ima lice. Zove se Gaya i apsolutno je predivna, a osim što je pravi slatkiš za oči, nije ništa manje impresivna i po pitanju zvuka.

Ekološka razglednica

Zadivljuju nas njena autentične flora i fauna, koje brižno održava naša hortikultura, a dio razloga leži i u odličnim zvukovima raznolikog raslinja i životinja, s kojima naši gosti neprestano dolaze u kontakt. Dizajn biljaka odiše čistom maštom, voda iz pitkog Vranskog jezera na otoku čisto je čudo, kamp je pun maslina koje nam daju ekološko maslinovo ulje, a zvuk cvrčaka svuda oko nas daje nam nevjerojatno snažan osjećaj uranjanja u svijet Gaye.

Dizajn biljaka odiše čistom maštom, kamp Kovačine, Cres

Dizajn biljaka odiše čistom maštom, kamp Kovačine, Cres

Nagrade i certifikati

Nakon uvoda kamp se pretvara u ekološku razglednicu, no nema suhog dociranja, nego samo puno čudesno lijepih prizora koje svi mi već dugi niz godina održavamo i poboljšavamo, za što već 21. godinu dižemo Plavu zastavu, Zeleni ključ, ponosni smo vlasnici certifikata Ecocamping, ISO certifikata za okoliš i ISO certifikata za energetiku. A osim toga najveća su nam nagrada naravno zadovoljni gosti – i zdrava i sretna Gaya.

Pitka voda u kampu i čudo Vranskog jezera

Štedimo vodu našeg Vranskog jezera aerlatorima, koristimo bluetooth navodnjavanje preko aplikacije koja mjeri vlagu zemlje, stavili smo upozorenja u sanitarne čvorove o bitnosti pitke vode, a u pripremi nam je i pravi mini edukacijski centar „Spomenik vodi”, u kojem će se uz naklon vodi gosti moći napiti čiste vode iz Vranskog jezera – koja je za otok pravo čudo. Zato pitka voda nikad ne smije postati plitka!

Hvala što štedite vodu, Vransko jezero, Cres

Hvala što štedite vodu, Vransko jezero, Cres

Čisti zrak i dobra energija

Slobodni od velikog prometa i zagađenja, koristimo obilnu energiju mediteranskog sunca uz preko 220 solarnih panela, imamo dizalice topline, imamo punjač za baterije električnih vozila, vlastite dvije mini elektrane, inteligentne mobilne kućice u kojima klima stane čim otvorite prozor ili vrata – sve nam je u štednim i LED lampama. Naši zaposlenici voze se na posao biciklima, idu pješke ili ih se
petero strpa u jedan auto, a po kampu se vozimo električnim vozilima, koja zovemo papamobil! Imamo postavljene pametne klupice na solarni panel na kojima možete puniti svoj mobitel. Imamo čist zrak koji je obogaćen aerosolom. Može li bolje?

Odvajanje otpada za 10

Brižno odvajamo otpad na najmanje 10 kategorija, kako po cijelom kampu tako i po mobilnim kućicama, a spremnici za otpad označeni su šiframa i ilustracijama, a za još veći estetski ugođaj ispred njih stoji motivacijska lijepa bijela ručno rađena drvena ograda!

Reci reciklaža – točke za ponovnu upotrebu

Recikliramo biološki otpad i drvo, a u kampu imamo postavljene tri točke „recycle – reduce – reuse” na kojima gosti (pogotovo najmlađi) veselo izmjenjuju stvari koje im više ne trebaju – pa da se ne bace, a uzmu stvari koje im trebaju. Luftmadraci, kupaći, knjige, igračke, posude, dekorativne šalice za kavu… dolaze i odlaze astronomskom brzinom.

Recycle – reduce – reuse, kamp Kovačine, Cres

Recycle – reduce – reuse, kamp Kovačine, Cres

Ekološka hrana i OPG

Osim što svi vrlo dobro znate koliko je lijep ovaj naš turistički biser, gastronomska ponuda u
zadnje vrijeme bacila je karte na sjajne lokalne i autohtone namirnice. U kampu svaki dan imamo domaće svježe ulovljene ribe mladog nasmijanog Luke iz susjednog sela, izlažemo slatko voće i sočno povrće jarkih zdravih boja iz Cresa, a u marketu imamo police gdje možete pronaći domaći med, naše maslinovo ulje i druge lokalne delicije OPG-ova iz Cresa!

Budućnost je svijetla

Ekipica djece udružena s našim animatorima u jutarnjem kampohodu krene dražesnim puteljcima na čišćenje plaže, popodne uzimaju svoje ili nečije bivše majice i pod budnim okom naše dizajnerice izrade si torbicu ili uz naše vrtlare posade svoj prvi cvijet ili stablo, izrade svoj prvi prirodni sapun ili ciglu iz blata, vode i slame – uvijek aktivno i edukativno druženje s nezaustavljivim najmlađima uz puno pjesme, plesa, ekoteatra, učenja i čišćenja naša je nit vodilja svih programa koje provodimo u kampu. Svake subote možete se družiti s dizajnericom Vesnom Jakić, koja je iz ekološkog problema napuštene vune napravila niz šarenih radionica filcanja za naše goste, a svake godine smišljamo nove zanimljive radionice namijenjene našem zdravlju i zdravlju našeg okoliša – jer je to najuže povezano.

Dođite u naš raj!

Na Cresu okoliš je ispunjen s čak više od 1400 različitih biljnih vrsta, među njima 43 vrste orhideja, 19 vrsta mlječika, 6 vrsta kadulja, 9 vrsta ljubica i 7 vrsta divljih ruža! Naša je voda pitka, čista i prirodna, priroda zapanjujuća, zrak čist, slan i mirišljav, a ljekovito plavo more veliko – možete stati svi!

Naša je Gaya dakle lijepa, zdrava i sretna i jedva vas čeka dočekati otvorenih ruku i pokazati sve što vam može ponuditi – samo prihvatite poziv za naš raj!

Drvo masline, kamp Kovačine, Cres

Drvo masline, kamp Kovačine, Cres