10 razloga za kampiranje u jesen

Hrskavo lišće pod stopalima, krajolici prepuni boja, plaža samo za mene, vuneni džemperi, svježi dani u kreativnoj igri raskošne prirode… Ako se nikada niste odvažili na drugačiji odmor– jesensko kampiranje, donosimo vam 10 razloga zbog kojih biste trebali isprobati posebnu draž koju vam može ponuditi samo jesen!

1. Napokon ugodne temperature

Jesen je divno godišnje doba za boravak na otvorenom! Najveća je prednost jeseni to što nije ni previše vruće ni previše hladno, što je čini savršenom za aktivnosti na otvorenom. Poslije ljepljivog ljeta, jesenski zrak osjeća se kao apsolutno olakšanje. Buđenje u spavaćoj vreći i odlazak na hiking više ne znači apsolutno znojenje, a logorska vatra zapravo čak zvuči ugodno.

Kampiranje u jesen, kamp Kovačine, Cres

Kampiranje u jesen, kamp Kovačine, Cres

2. Nema više gužve

Jesensko kampiranje savršeno je vrijeme za uživanje u miru i tišini prirode i opuštajućoj atmosferi, pogotovo zato što u jesen nema puno posjetitelja. Nema velikih grupa ljudi, nema buke, a pronalazak savršenog mjesta za šator je sada lakše i brže.

Ceste su prazne, plaža je gotovo pa privatna, a užurbano kaotično središte grada je prošlost. U restoranu ćete sjesti bez čekanja gdje god želite, a usluga restorana će biti ugodna, posvećena i bez žurbe.

Obilasci turističkih znamenitosti, parkova, odlasci u trgovine i trajektne vožnje proći će bez čekanja u redu u velikoj gužvi.

3. Nema insekata

Kampiranje u jesen znači manje kukaca s kojima se morate boriti jer se kreću prema toplijoj klimi, a to znači i manje ugriza i jezivih gmizavaca koji preuzimaju šator, što čini kampiranje mnogo ugodnijim iskustvom. Ipak, sprej protiv insekata uvijek trebate imati sa sobom, za svaki slučaj.

4. Dostupne mobilne kućice i parcele

Sigurno već znate da za ljetno kampiranje koje obilježavaju velike gužve, svoju mobilnu kućicu ili mjesto za šator uvijek morate rezervirati na vrijeme, jer vam u suprotnom ostaje manje izbora. Dobra je vijest i jedna od glavnih prednosti jesenskog kampiranja to što je lakše doći do željene mobilne kućice, mjesta za šator i termina jer je broj posjetitelja znatno (oko 70 %) manji. Dakle, ne morate mjesecima planirati kampiranje, nego možete donijeti spontane odluke.

Ovom prilikom ljubazno bismo vas podsjetili na to da svoj ljetni termin i mobilnu kućicu već sad možete rezervirati za 2023. slanjem upita na elektroničku adresu kampa: campkovacine@kovacine.com.

Mobilna kućica Family Superior, kamp Kovačine, Cres

Mobilna kućica Family Superior, kamp Kovačine, Cres

5. Spektakularna priroda

Ako se probudite dovoljno rano, možete svjedočiti veličanstvenom izlasku sunca kada se svjetlost probija kroz drveće. Postoji li nešto ljepše od jesenske transformacije prirode?

Prvi jutarnji sjaj koji obasjava šumu, zalazak sunca kroz jesensko lišće – zapanjujući prikaz zlatne i grimizne naučit će vas da se osjećate opušteno i čarobno. Crveno i žuto lišće hrskat će vam pod cipelama dok istražujete bezbrojne šumske staze i tiho promatrate divlje životinje u potrazi za hranom.

Zvuči kao bajka? Pa, priznajmo si, i jest. A u njoj možete biti prvi junak vi i svu čarobnost doživjeti iz prve ruke, samo ako se odvažite otići na jesensko kampiranje!

Zalazak sunca, kamp Kovačine, Cres

Zalazak sunca, kamp Kovačine, Cres

6. Djeca će biti sretna

I vaša će djeca obožavati takvu avanturu. Zamislite svoju djecu kako bi bila sretna skačući na golemoj hrpi lišća i trčeći naokolo po predivnoj prirodi. Promatranje njihova smijeha i sreće dok razbacuju lišće i valjaju se jedinstveno je i ugodno iskustvo.

7. Psići će biti sretni

Nema ničeg zabavnijeg od gledanja vašeg psećeg prijatelja kako vas vezan vuče glavom naprijed u planinu šumskog lišća. Jesensko doba donosi nove prizore, zvukove i mirise za vaše četveronožne prijatelje, a njihov entuzijazam učinit će svako jesensko kampiranje vrijednim truda. Kampiranje sa svojim psom sjajan je način za stvaranje uspomena.

Psi su dobrodošli u kampu Kovačine, Cres

Psi su dobrodošli u kampu Kovačine, Cres

8. Niže cijene

Jesen je izvrsna prilika za vas i vašu obitelj da doživite ugodnu avanturu po mnogo nižim cijenama nego inače. Završetkom ljetne sezone cijene turističke ponude počinju padati, a to vrijedi i za naš kamp Kovačine. Stoga umjesto da uvijek odaberete kaotično ljeto, isprobajte romantično jesensko kampiranje i iskoristite puno niže cijene naših mobilnih kućica te uživajte s prijateljima ili obitelji, a jesensko kampiranje u „Kovačinama” dobro je mjesto i vrijeme i za studijsku terensku nastavu ili team buildinge.

9. Aktivnosti

Uputite se u ugodne avanture koje vam može ponuditi samo jesenska priroda na Cresu! Jesen na Cresu idealno je vrijeme i mjesto za bicikliranje, trekking, jogging ili samo opuštajuću šetnju duž mora ili visokih litica s fantastičnim pogledom na more i fascinantnu novu odjeću creske prirode!

Jesen vam također nudi aktivnosti za kampiranje koje ne možete doživjeti tijekom drugih godišnjih doba! Ako u jesen idete na kampiranje s djecom, pripremite se za noć vještica branjem i rezbarenjem bundeva! Pripremite si vlastiti herbarij skupljanjem različitog lišća u svim duginim bojama!

A za one vezane za more, bacite na udicu nešto slasno, sjednite uz topli napitak i prekrasni horizont te pažljivo pričekajte kapitalni ulov!

Aktvnosti u jesen, kamp Kovačine, Cres

Aktvnosti u jesen, kamp Kovačine, Cres

10. Promatranje ptica

Jesensko kampiranje nudi brojne aktivnosti, a jedna od najzanimljivijih je promatranje ptica. U tom razdoblju mnoge ptice lete na jug, što je savršena prilika za promatranje raznih vrsta koje inače rijetko možemo vidjeti. S brojnim vrstama koje migriraju s naših obala i kreću prema toplijim krajevima, selidba ptica može biti pravi spektakl. Bacite pogled na rijetko viđene ptice dok se penju u nebo, jer nema boljeg mjesta da se vide ova veličanstvena stvorenja nego u ruralnom okruženju.

I dok budete i vi migrirali iz kampa Kovačine prema svojim toplim ognjištima, nakon ljeta punog avantura ili romantičnog kampiranja u jesen, sjetite se da nas uvijek možete pratiti na društvenim mrežama (Facebook i Instagram), a svoje ljetovanje za 2023. rezervirati slanjem poruke na adresu campkovacine@kovacine.com.

Veselimo se vašim ponovnim proljetno-ljetnim, a nakon ovog bloga, nadamo se, i jesenskim migracijama natrag u našem smjeru!

Do sljedećeg puta, kamp Kovačine, Cres

Do sljedećeg puta! Kamp Kovačine, Cres